Articole interesante

duminică, 18 aprilie 2010

Un batran a salvat cu sangele lui 2.000.000 de copii

Un batran a salvat de-a lungul vietii 2.000.000 de copii prin faptul ca a donat saptamanal sange Un batran australian, in varsta de 74 de ani, a salvat viata a peste 2.000.000 de copii datorita sangelui sau extrem de rar. James Harrison doneaza sange saptamanal, de mai bine de 56 de ani. Acesta are un anticorp in plasma, care are proprietatea de a combate boala Rhesus.

Cum a inceput sa doneze?
Ei bine, la varsta de 14 ani, James a suferit o interventie chirurgicala si a avut nevoie de nu mai putin de 13 litri de sange. De atunci, barbatul a promis ca va face donatii. Dupa ce i s-a recoltat sange, doctorii au descoperit proprietatea miraculoasa a sangelui sau. Australianul si-a salvat chiar si propriul nepot, nascut de fiica lui.

Ce este Rhesus?
Bebelusii ce sufera de boala Rhesus pot muri rapid, daca nu li se face vaccinul Anti-DBoala Rhesus apare la bebelusi, in cazul in care exista o incompatibilitate de sange intre mama si copil. Ea se manifesta prin distrugerea globulelor rosii ale bebelusului de catre anticorpii din sangele matern. Aceasta maladie duce la leziuni cerebrale si chiar la moartea nou-nascutului. Sangele australianului poseda anticorpii necesari stoparii acestui proces, de aceea el doneaza sange inca de cand a devenit major.

Inainte de a fi descoperit sangele lui James Harrison, mii de copii mureau in Australia din cauza bolii Rhesus. Datorita barbatului, care a donat de 1.000 de ori aproape, a fost produs un vaccin (Anti-D) pe baza sangelui sau, iar decesele cauzate de aceasta boala au fost stopate. "Omul cu bratul de aur" a primit si o asigurare de viata de 1 milion de dolari.

Trimite mai departe prin



Facebook Twitter Yahoo Messenger Google Bookmarks Mixx StumbleUpon DesignFloat Delicious Technorati

0 comentarii: pentru "Un batran a salvat cu sangele lui 2.000.000 de copii"

Trimiteți un comentariu